GRECJA

Grecja zajmuje południową część Półwyspu Bałkańskiego oraz ponad 500 wysp i wysepek, położonych w większości na Morzu Egejskim. Terytorium państwa jest przeto bardzo rozbite, jego linia brzegowa niezwykle długa — 15 tys. km. W związku z tym życie Grecji już w starożytności kierowało się głównie ku morzu, i dziś także morze odgrywa w tym kraju wielką rolę.

Prawie 4/5 całego obszaru Grecji zajmują góry o kierunku południkowym, otaczające niewielkie kotliny, wykorzystane dla gospodarki rolnej. Górzyste są również wyspy greckie, tylko niektóre z nich — tam, gdzie stoki gór nie są zbyt strome — mają nieco ziem nadających się dla rolnictwa.

Współczesna Grecja należy do rozwijających się krajów rolniczych, z niewielką produkcją przemysłową. Uprawia się głównie rośliny ważne dla eksportu — tytoń, oliwki, winną latorośl i owoce cytrusowe. W okolicach górskich rozwinęła się hodowla. Rybołówstwo morskie dostarcza głównie tuńczyków, sardeli i sardynek. Poławia się również gąbki.

Grecja posiada dość różnorodne bogactwa mineralne, ale ich eksploatacja jest zaledwie zapoczątkowana.

Stolica kraju, Ateny, wraz z portem Pireus i przedmieściami liczą ponad 2,5 min mieszkańców. Tonaż floty handlowej (21,7 min BRT — w 1974 r.) stawia Grecję na 5 miejscu w żegludze światowej. Statki greckie obsługują przewozy towarów innych państw; stanowi to ważne źródło dochodu. W produkcji oliwy Grecja zajmuje 3 miejsce, w produkcji tytoniu 13 miejsce w świecie. Grecja eksportuje: tytoń, wino, owoce cytrusowe i owoce suszone, surowce mineralne. Importuje środki spożywcze, ropę naftową, węgiel, maszyny, środki transportu i chemikalia. Ważnym źródłem dochodu kraju jest turystyka.

Category: turystyka
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.